طراحی و اجرای تجهیزات فروشگاهی
در زمان طراحی و اجرای تجهیزات فروشگاهی باید با دقت تمام موارد را بررسی کنید. چرا که بعد از افتتاح و آغاز بهره برداری از فروشگاه، مواردی هم چون تغییر در طراحی و یا نوسازی تجهیزات به ندرت انجام می شود. بنابراین دقت در این مرحله علاوه بر صرفه جویی در زمان و هزینه، موجب افزایش بهره وری و کارآیی و استفاده بهینه و موثر از فضای فروشگاه خواهد بود . استفاده از خدمات مشاوره و یا تجربیات فعالان در حوزه تجهیز فروشگاهی نیز می تواند تا حد بسیار زیادی در این مرحله مفید واقع شود.
نکات ویژه
در زمان آغاز فرآیند طراحی و تجهیز فروشگاه باید به نکاتی توجه داشته باشید. از جمله : موقعیت قرار گیری فروشگاه، وجود اختلاف سطح در ورودی و یا فضای داخلی آن، نقاط کوری که نیاز به طراحی ویژه دارند و . . . از مواردی است که در ظاهر نهایی فروشگاه، نوع و تعداد تجهیزات مورد استفاده موثر است.
از نکات مهم دیگر نیاز و خواسته های کارفرما و برنامه او برای فروشگاه خود می باشد . نوع کاربری، نوع مالکیت فروشگاه، برآورد مشتری ها که به صورت روزانه از این فروشگاه بازدید خواهند نمود، همه و همه از جمله موارد مهم دیگری است که در طراحی فروشگاه باید در نظر گرفته شود.
تجهیزات مورد استفاده در طراحی و تجهیز فروشگاه
در زمان طراحی و تجهیز فروشگاه لازم است، اطلاعاتی در زمینه نوع، تعداد و وزن کالایی که قرار است روی قفسه های فروشگاهی چیدمان شود در اختیار گروه مشاوره قرار گیرد. تا با استفاده از آن تجهیزات مناسب را انتخاب نمایند. برای مثال قفسه های ویژه فروشگاه های لوازم منزل عموما دارای تحمل وزنی بیشتری در مقایسه با سایر قفسه ها هستند. و یا قفسه های میوه و سبزیجات به صورت یک و یا نهایتا دو طبقه طراحی و تولید می شوند. که برداشت و گذاشت محصولات در بین طبقات موجب خراب شدن محصول نشود.
درنظر گرفتن نقاط ورود و خروج و نزدیک بودن صندوق های فروشگاهی به این مکان ها از جمله استانداردهایی است که به طور معمول در فروشگاه های کالاهای پر مصرف و خوار و بار رعایت می شود. سایر فروشگاه ها ممکن است به دلیل طراحی خاصی که پیاده شده است محل صندوق را دورتر از درب خروج قرار دهند.
نکاتی که اغلب توسط طراحان نادیده گرفته می شود، درنظر گرفتن تسهیلات ویژه افراد توان خواه و قشر معلول جامعه است. اگر یک فروشگاه بتواند رضایت این گروه از افراد جامعه را جلب نماید می تواند به مزیت رقابتی در میان رقبا دست پیدا کند. و در نهایت موفقیت یک پروژه طراحی و تجهیز فروشگاه، در استفاده از اجزای با کیفیت و همگام با استانداردهای ویژه صنعت تجهیزات فروشگاهی است.
اصول چیدمان تجهیزات فروشگاهی
رعایت اصول چیدمان در تجهیزات فروشگاهی بسیار مهم است. مفهوم چیدمان در فروشگاه به زبان ساده یعنی، قرار دادن لوازم در جای درست. که این کار باید به صورت هنرمندانه و اثر بخش در راستای هدف سودآوری نهایی انجام بپذیرد.
از مهم ترین اهداف در چیدمان تجهیزات فروشگاهی می توان به استفاده درست، کارآمد و بهینه از فضای محیط اشاره داشت. درنظر گرفتن محدودیت های فضایی یک فروشگاه و استفاده درست از آنها، نیازمند بهره گرفتن از تجربیات متخصصان است، که این افراد به صورت ویژه در زمینه طراحی فروشگاهی فعالیت دارند.
طراحی هایپرمارکت
هایپرمارکت ها عموما مساحت قابل توجهی دارند. که این در واقع یک مزیت برای طراحی هر چه بهتر آن ها محسوب می شود. به دلیل این که آزادی عمل بیشتری به طراحان می دهد. تا بتوانند انواع تجهیزات فروشگاهی را مورد استفاده قرار دهند. نکته ای که در طراحی هایپر مارکت ها اهمیت بالایی دارد. این است که رضایت مشتری باید در اولویت قرار گیرد. چرا که طراحی مناسب در افزایش احتمال مراجعه مجدد مشتری به هایپر مارکت تاثیر زیادی دارد. بنابراین عموما طراحان از داده های مربوط به نظرات و تجربیات مشتریان از خریدهای هایپرمارکتی آنان استفاده می کنند . این داده ها اطلاعات ارزشمندی را در این زمینه در اختیار قرار می دهد.
طراحی سوپرمارکت
سوپرمارکت ها نیز از دیگر فروشگاه های پرطرفدار در بین مشتریان هستند. که از نظر ابعاد و اندازه در رتبه دوم بعد از هایپرمارکت ها قرار می گیرند. در طراحی سوپرمارکت ها نیز اصول و تجهیزاتی که در هایپرمارکت ها مورد استفاده قرار می گیرد، قابل استفاده است. توجه به فضای در دسترس و مدیریت آن تا حد زیادی در دستیابی به هدف اصلی سوپرمارکت موثر می باشد.
مشاوره طراحی و تجهیز فروشگاه
برای داشتن یک طراحی مناسب بایستی از شرکت های طراحی و تجهیز مناسب بهره گرفت. این شرکت ها با در اختیار داشتن متخصصان می توانند راهنمای صاحبان فروشگاه ها در این زمینه باشند. طراحان با توانایی های هنری و علمی خود فضای بهینه و مناسبی را برای فروشگاه ها طراحی می کنند. و در نهایت به مرحله اجرا می رسانند.