پوسیدگی قفسه بندی فلزی و راهکارهای جلوگیری از آن
یکی از چالش های بسیار مهم پیش روی قفسه بندی های فلزی، موضوع پوسیدگی و زنگ زدگی آنها می باشد. موضوع پوسیدگی قفسه بندی های فلزی به خصوص در انبارها بسیار حائز اهمیت است. زیرا حجم بار ذخیره شده درون قفسه انبارها بسیار بالا می باشد. لذا اگر قفسه ها دچار پوسیدگی شوند، ریزش و یا شکست قفسه سبب حوادث و ضررهایی در سطح کلان می شود. لذا باید راهکاری را برای جلوگیری از آن در نظر داشت.
در مقاله امروز به این موضوع خواهیم پرداخت و راهکارهایی برای آن ارائه خواهیم داد. اگر شما نیز چنین دغدغه ای برای سیستم قفسه بندی خود دارید تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
پوسیدگی قفسه بندی و اهمیت جلوگیری از آن
همانطور که می دانید در اکثر سیستم های قفسه بندی از فلز استفاده می شود. به این دلیل که فلز استحکام بالاتری نسبت به متریال هایی همچون چوب دارد. در نتیجه توانایی تحمل بار مناسبی نیز دارد. اما یکی از موضوعات مهم در رابطه با قفسه های فلزی این است که فلز در مجاورت هوا و یا در محیط های دارای نم و رطوبت دچار خوردگی و پوسیدگی می شود.
زمانی که فلز پوسیده شود، مقاومت خود را از دست می دهد. در نتیجه توانایی تحمل بار خود را از دست می دهد. بنابراین پوسیدگی فلز به کار رفته در قفسه منجر به شکستگی یا ریزش سازه می شود. لذا باید تا حد امکان با استفاده از راهکارهای مناسب جلوی پوسیدگی گرفته شود. پوسیدگی فلز حتی اگر مربوط به پیچ و مهره ها باشد نیز بسیار جدی است و باید جلوی آن گرفته شود.
راهکارهای جلوگیری از پوسیدگی قفسه
اولین و اصولی ترین راهکار برای جلوگیری از پوسیدگی قفسه فلزی این است که قفسه مناسب و با کیفیتی را خریداری نماییم. یک قفسه مناسب، قفسه ای است که فلز به کار رفته در آنان از استحکام بالایی برخوردار باشد. همچنین بر روی سطح آن روکش گالوانیزه استفاده شده باشد.
حال سوال این است اگر فلز به کار رفته شده در قفسه ها کیفیت زیاد بالایی نداشته باشد باید چه کنیم؟ برای جلوگیری از پوسیدگی قفسه های فلزی راهکارهای مختلفی وجود دارد. در ادامه برخی از کاربردی ترین راهکارهایی که به جلوگیری از پوسیدگی یا پیشرفت آن کمک می نماید را بیان خواهیم نمود.
محیط مناسب و بهینه سازی آن
همانطور که گفتیم یکی از عواملی که موجب پوسیدگی قفسه های فلزی می شود، نم و رطوبت محیط است. لذا تا جای ممکن سعی نمایید سیستم قفسه بندی در محیطی به دور از نم و رطوبت پیاده سازی شود. همچنین تهویه مناسبی برای محیط در نظر بگیرید تا بتوان تا حد امکان از نم و رطوبت جلوگیری نمود. نکته دیگر اینکه کف انبار و … باید بهینه شده و دارای کمی شیب باشد. شیب دار کردن کف سبب می شود در زمان شستشوی کف محیط، از تجمع آب و آب گرفتگی جلوگیری شود.
استفاده از ضد زنگ
یکی از کارهای مهم برای جلوگیری از پوسیدگی و زنگ زدگی قفسه فلزی، استفاده از ضد زنگ است. ضد زنگ نوعی ماده آلکیدی است که بر پایه آلکید رزین ساخته شده است. استفاده از این ماده مانع نفوذ رطوبت به فلز می شود. در واقع ضد زنگ همچون عایق برای فلز عمل می نماید.
امروزه انواع زیادی ضد زنگ وجود دارد که می توان از آن برای پوشاندن سطح فلزات به کار رفته در قفسه بندی استفاده نمود. ضد زنگ مناسب باید خاصیت ضد خورندگی بالایی داشته باشد. همچنین قدرت پوشانندگی بالا و زمان خشک شدن مناسبی نیز داشته باشد.
یکی از مهم ترین قسمت هایی که باید با ضد زنگ پوشانده شوند پایه های قفسه بندی می باشند. زیرا پایه ها روی کف قرار گرفته و در زمان شستشوی کف محیط در معرض مستقیم نم و رطوبت قرار دارند. نکته حائز اهمیت این است که ضد زنگ را باید برای تمامی اجزای قفسه فلزی به کار ببرید. به طور مثال تنها به پایه های قفسه و یا ستون اصلی اکتفا ننمایید. و تمامی قسمتهای قفسه بندی از جمله پیچ و مهره ها را نیز با استفاده از ضد زنگ مناسب پوشش دهید.
ترمیم اجزای آسیب دیده
راهکار موثر دیگر برای جلوگیری از پوسیدگی، ترمیم به موقع اجزای آسیب دیده می باشد. به این منظور لازم است وضعیت قفسه ها را به طور مرتب بررسی نمایید. چنانچه زنگ زدگی و پوسیدگی جزئی باشد با پولیش می توانید پاکسازی را انجام دهید. چنانچه وسعت بیشتری داشت با توجه به حجم گستردگی می توانید از برس یا دستگاه های مخصوص برای پاکسازی استفاده نمایید. در نهایت نیز محل مورد را با ضد زنگ بپوشانید.
تعویض اجزای آسیب دیده
برخی اوقات حجم پوسیدگی و زنگ زدگی بسیار بالا بوده و در سطح فلزات ترک نیز ایجاد شده است. در اینگونه مواقع اگر استفاده از ضد زنگ و جوشکاری بخش های آسیب دیده نتواند مشکل را مرتفع نماید، بهترین راهکار تعویض بخش آسیب دیده است. بنابراین باید وضعیت قفسه ها به صورت مرتب بررسی شود. تا بتوان آسیب را به موقع شناسایی نموده و تعویض به موقع انجام شود.
جمع بندی
در مقاله امروز به موضوع پر چالش پوسیدگی قفسه بندی های فلزی پرداختیم. همانطور که گفتیم پوسیدگی و زنگ زدگی قفسه های فلزی هم به مروز زمان به دلیل در مجاورت هوا قرار گرفتن و هم به دلیل نم و رطوبت رخ می دهد. زمانی که فلز دچار پوسیدگی شود مقاومت آن کاهش پیدا می کند. در نتیجه احتمال ریزش و شکستن آن بسیار بالا می رود. لذا لازم است به راهکارهای جلوگیری از پوسیدگی آگاهی داشته باشیم.
اولین راهکار برای جلوگیری از پوسیدگی این است که قفسه مناسب و با کیفیت خریداری نماییم که با گالوانیزه روکش شده باشد. راهکار دوم محیط مناسب و بهینه سازی آن می باشد. یعنی محیطی که تا حد امکان نم و رطوبت نداشته باشد و تهویه مناسبی داشته باشد. همچنین کف محیط را باید کمی شیب دار ساخت. به این دلیل که در زمان شستشو ی کف، از آب گرفتگی و نفوذ رطوبت به پایه های قفسه جلوگیری شود. راهکار سوم استفاده از ضد زنگ ها برای جلوگیری از پوسیدگی است.
راهکار چهارم ترمیم اجزای آسیب دیده با استفاده از پولیش و برس و غیره می باشد. راهکار آخر نیز تعویض قطعات آسیب دیده در صورت کارآمد نبودن ضد زنگ و جوشکاری قسمت های ترک خورده می باشد. البته برای جلوگیری از پوسیدگی قفسه های فلزی قطعا راهکارهای دیگری نیز وجود دارد. اما ما مهم ترین و کاربردی ترین راهکارها را بیان نمودیم.
امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد. چنانچه ابهامی داشتید می توانید با کارشناسان ما در مجموعه متال شلف مطرح نمایید. همکاران ما در اسرع وقت پاسخگو و راهنمای شما خواهند بود. از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید از شما سپاس گزاریم.